Villa Chiòpris, Ribolla Gialla

Een minder bekende Italiaanse druif is de Ribolla Gialla.  Ze is van oorsprong waarschijnlijk Grieks en heel lang geleden via Slovenië in de 13de eeuw in Italië beland.  Het wijndomein Villa Chiòpris van de familie Livon is gelegen tussen de steden Viscone en Chiòpris op een uiterst geschikte bodem om wijndruiven te verbouwen.  Deze uitzonderlijke ondergrond is ontstaan door duizenden jaren aanslibbing uit de rivieren die water van de heuvels naar de Adriatische Zee laten stromen.  De afbrokkeling van rotsmassa' s zorgde voor de afzetting van gravel en kiezel.   Daarenboven is de ondergrond van vulkanische oorsprong en was die lang bedekt door gletsjers.  Ook het klimaat in de streek is ideaal voor wijnbouw.  In het oosten vormen heuvels de grens met Slovenië, in het noorden vormen de Alpen een bescherming.  De nabijheid van de zee zorgt voor de nodige koelte in de zomer.  Alle troeven zijn aanwezig om een mooie Ribolla Gialla te maken, en dat doen ze ook.

De heldere, lichtgele kleur en de neus met rijp geel steenfruit en bloemige accenten, wordt gevolgd door eens maak met een fijne aanzet en mooie, frisse zuren en fruit.  Zeer geschikt als aperitief of bij allerlei soorten vis of schaaldieren.

land en regio: Italië, Friuli-Venezia Giulia
appellatie: Venezia IGT
wijnhuis: Villa Chiòpris
jaar: 2017
druivensoort: 100% ribolla gialla
alcohol: 12%

prijs per fles:  € 23,00